top of page

Az évszakelméletről


A színtannal nagyon sokféle formában, sokszor teljesen más megközelítésből találkoztam tanulmányaim alatt.

A színek körbevesznek minket, mégis érdekes, hogy az általános és a középiskolai rajzórán nagyon kevés szó van a színelméletről. Az egyetemen, az építész karon már sokkal többet találkoztam a színdinamikával és a színek használatával tárgytól függően művészi vagy éppen tudományos megközelítésből. Ez egy alapot adott aztán a sminkes iskolában, itt tanultam először az évszakelméletről. Igazán elmélyedni a színek világában és az évszaktípusokban dolgozó sminkesként tudtam. A sokféle példát látva kezdtem el újra áttekinteni az összes tudást, amit az évek alatt különböző helyekről szereztem és saját rendszert tudtam kialakítani.

Az évszakelmélet használata teljesen lenyűgöz a mai napig. Hiszen a megfelelő árnyalatokkal egész megjelenésünk élettel teli, tekintetünk ragyogó, mégis minket vesznek észre, nem a színeket. De mi is az évszakelmélet?


a NYÁR típus

A ma használt évszakelmélet kiindulópontja Johannes Itten, festő és művészetpedagógus megfigyelései voltak, melyeket “A színek művészete” könyvében publikált. Itten tanulói színpreferenciáit vizsgálta és párhuzamot vont külső és belső tulajdonságaikkal. Könyve sok szempontból érdekes, hiszen nem csak analitikusan áll hozzá a színekhez, hanem hangsúlyt fektet a szubjektív színharmóniára is, ami szerintem nagyon fontos, amikor ismerkedünk a számunkra megfelelő árnyalatokkal. Kísérleteiből kiindulva a 4 évszak által inspirált palettát állított össze, amit aztán a 80-as években Carol Jackson gondolt tovább az öltözködésre és a kozmetikára “Color me Beautiful” című könyvében, ami igazi mérföldkő volt.

A 4 évszak palettája a színek tulajdonságai - az árnyalat, sötétség, telítettség alapján áll össze.

  • A NYÁR színei: hidegek, világosak, telítetlenek

  • Az ŐSZ színei: melegek, sötétek, telítetlenek

  • A TÉL színei: hidegek, sötétek, telítettek

  • A TAVASZ színei: melegek, világosak, telítettek


Színpaletták balról jobbra: Tél, Tavasz, Nyár, Ősz

A munkám során gyorsan megtapasztaltam, hogy ezek a paletták nagyon jó kiindulást jelenthetnek a sminkeléshez és az öltözködéshez, de sok esetben további vizsgálatra van szükség. Hiszen mi helyzet például azokkal, akik “Tél” típusúak, mégis tudnak egyes meleg színeket hordani?

Érdemes tehát tovább kategorizálni és az alap évszak mellett az altípust is megállapítani. Az ez által kapott 12 paletta már sokkal jobban leírja a különböző évszaktípusokat és magyarázatot ad sok esetre.

Általában nagyon találóak szoktak lenni a típusok és ösztönösen rá szokott érezni mindenki milyen színek állnak jól. Nem kell meghasonulni, ha nem minden árnyalattal szimpatizálunk a palettánkból, de a szabályok ismeretével tudunk szabadulni a kötöttségektől. Fontos a személyiség és az asszociációk. Tanácsadásokon és sminkelésnél is sokszor tapasztalom, hogy egészen heves reakciókat is kiválthatnak egyes színek, ezért minden esetben fontosnak tartom az objektív és a szubjektív szempontok ötvözését.

Érdemes megismerkedni az évszaktípusunkkal, hiszen igazi önismeret, sokkal könnyebbé válik a színek kiválasztása és élvezettel fogunk válogatni a rengeteg csodás árnyalat közül!

Ha érdekel, hogy milyen évszaktípusba tartozol, akkor gyere el személyre szabott színtanácsadásra!

További információk: Színtanácsadás

Képek: Zsófia Jámbor photography

Koncepció: Szlamizita - Makeup Artist

Virágok: Bloom flowers and design

#évszakelmélet #smink #színtan

bottom of page