top of page

Mindent a próbasminkről


A jó esküvői smink nem csak tartós és stílusos, hanem teljes mértékben igazítva van a menyasszonyhoz és az esküvőjéhez, ezért fontos, hogy még a nagy nap előtt nyugodt körülmények között át lehessen beszélni minden részletet a sminkkel kapcsolatban. Még a nagyon természetes sminkeknél is elengedhetetlen az egyeztetés, hiszen a “natúr smink” alatt rengeteg kialakítás elképzelhető és ilyenkor is meg kell róla bizonyosodni, hogy a választott termékek teljes mértékben megfelelnek és jól tartottak egész nap, így biztosítható a legjobb minőség.

A próba után az esküvő napján már nyugodtan ülhetünk le és élvezhetjük a készülődést.


Photo: Just Stay Natural

- Mikor menjünk a próbasminkre?

A próba alkalom időpontjára nincs szigorú szabály, de mivel a menyasszonyi sminket az esküvőhöz is igazítjuk, ezért érdemes akkor elmenni, ha már a legtöbb meghatározó elem, mint a helyszín, ruha, dekor, csokor már fix vagy határozott elképzelés van rá. Az időpontot össze is szervezhetjük más próbával, mint a haj- és ruhapróba.

Ha van rá mód, akkor jó, ha délelőtti vagy kora délutáni időpontban van a próba és minél többet hordod a sminket, hiszen a nagy napon is a szokásosnál jóval több ideig lesz fenn.

Érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb szolgáltatónak, így a sminkeseknek is a szezon során (május - szeptember) a legtöbb pénteki és szombati nap foglalt. Hogy biztosan legyen időpontod, ezért az esküvő előtt nagyjából 1 hónappal már mindenképpen jelentkezz be!

- Mivel készüljünk a próbasminkre?

A bőrápolás minden esetben fontos, de az esküvői sminknél különösen figyelmet kell szánni rá, mert minden szép smink alapja a szép bőr. A rendszeres radírozás és hidratálás biztosítja, hogy az alapozót és a korrektort a lehető legtermészetesebben lehessen felvinni a bőrre. Ezt érdemes a próba előtti este is megtenni akár egy arcmaszkkal kiegészítve. Ezeken kívül még a fényvédelem is nagyon fontos! Ha akár a próba, akár az esküvő előtt megpirul vagy leég a bőr, akkor nagyon nehéz a legjobbat kihozni belőle. Ha bizonytalan vagy, hogy számodra mik a legmegfelelőbb termékek, akkor mindenképpen kérj tanácsot!

A próbára érdemes smink nélkül érkezni vagy ha nem elkerülhető, akkor a legminimálisabbra szorítkozni. A makacs sminkek eltávolítása, mint a szempillaspirál vagy tus nem csak időigényes, de a bőr és a szem irritációjával járhat.


Photo: Petra Pakó photography

Nem baj, ha a próba előtt nincs határozott elképzelés az esküvői sminkről, de próbáld megfogalmazni, hogy milyen hatásra vágysz a nagy napon. A pinteresten gyűjtött képek jó kiindulási pontok lehetnek, de sokszor tapasztalom, hogy a túlretusált képek irreális elvárásokat szülhetnek vagy sokszor a képeken teljesen más arckarakterre készültek a sminkek.

Nézd meg a sminkes portfólióját! Van olyan, amivel tudsz azonosulni? Esetleg tetszik valamelyik színvilágában vagy stílusában? Próbáld megfogalmazni, hogy milyen jellegű sminkek tetszenek! Elegáns vagy bohém? Matt vagy fényes?

- Mennyi ideig tart a próbasmink?

A próbasmink nagyjából 1,5-2 órát szokott igénybe venni. Ilyenkor hosszabb ideig készül a smink, meg kell keresni, hogy mik a legtökéletesebb termékek, formák és árnyalatok, amik a leginkább kiemelik az illetőt.

- Mi történik a próbasmink során?

Minden sminkes kicsit másképp tartja a próbát, de azért a legtöbb szakembernél hasonló szokott lenni a menete. Nálam a próba mindig egy kis ismerkedéssel indul: beszélgetünk az esküvőről és annak elemeiről, valamint körüljárjuk, hogy milyen jellegű smink tetszene a legjobban, majd az arcforma/szemforma és a bőr adottságait figyelembe véve ajánlok opciókat és ezekből választunk egy verziót.

Miután elkészült a smink, utána következik a finomhangolás: egy kis változtatás az erősségen, esetleg egy rúzscsere és fokozatosan közelítünk ahhoz, amivel elégedettek vagyunk. Jelezzük, hogy mennyire tudunk azonosulni a sminkkel: túl erős lett vagy nem tetszik valamelyik szín? Mindig szóljunk! A sminkes számára is az az öröm, ha az ügyfelei elégedettek!


Photo: Pakó Petra photography

Ha kész a smink, akkor minden esetben készítsünk képet a sminkről, hogy rögzítsük a végeredményt. A fotó arra is tökéletes, hogy megnézzük hogyan mutat képen, de a legfontosabb mindig az, hogy jól érezzük magunkat a sminkben és tudjunk vele azonosulni!

- Mi a teendő a próbasmink után?

Fontos a visszajelzés! A sminkelés után nézzük meg, hogy hogyan viselkednek a termékek a bőrön és mennyire tartott, hiszen mindannyian mások vagyunk. Ha bármilyen termék megtetszik és később is szívesen használnád, akkor érdemes már a nagy napra beszerezni.

Ha ezekre a dolgokra figyelünk és nyíltan kommunikálunk a sminkessel, akkor az esküvő napján már hátradőlhetünk és élvezhetjük a kényeztetést.

Remélem sok kérdést meg tudtam válaszolni a próbasminkkel kapcsolatban!

Jó készülődést!

#smink #esküvőismink #menyasszonyismink #esküvő #próbasmink

bottom of page